Monday, September 10, 2012

Maramice i cvjetici za kicenje svatova - stari obicaji i nova vremena

U doba kad su vjencanja bila mala i skromna, svatovi su se kitili sa maramicama koje su majke i kcerke pripremale cak godinama prije vjencanja. Nana mi je pricala da je kao djevojcica skupljala maramice pa kad je stasala u mladu djevojku, okupila bi se sa drugaricama da izvezu cvjetne ukrase dok se druze. Porodice nisu bile u mogucnosti da rasipaju i kupuju cvjetice i druge ukrase pa su maramice postale simbol vjencanja i kicenja svatova.

Nekad mastam da zivim u tim vremenima jer u danasnjem svijetu tehnologije, druzenja i zajednicke pripreme kao i mastanja o tom prelijepom danu su svedene na surfanje internetom i trazenjem ideja koje ce zadiviti goste i napraviti prijatelje ljubomornim. Nekad su stvari bile puno jednostavnije. Ali ipak, lijepo je imati pouzdanog Google kad zatreba. 

Neki obicaji se prenose generacijama pa se svatovi jos uvijek ukrasavaju maramicama. Primjetila sam da je ipak sve teze naci maramice i da se vecinom koriste cvjetici za kicenje. Mozda radi cijene, mozda radi veceg izbora, ili mozda sto popularnost maramica opada. Kako god da bilo, maramice su danas sve rijedje a i kad se nadju na vjencanju, koristene su za blizu porodicu i specijalne goste.


Da li izabrati maramice ili cvjetice? Odgovor ce zavisiti od ukusa mlade ali i od dostupnosti maramica i cvjetica. Skoro svaka cvjecara i salon svadbene opreme ima cvjetice koji se mogu naruciti po zelji. Maramice je teze naci i inace kostaju vise nego cvjetici.


Meni se svidja kombinacija cvjetica i maramica gdje se maramicama kiti porodica, specificno roditelji. Prelijepe su jos kad su ukrasene cvjeticima tako da je sve spareno a ipak se njima odvoje vazni gosti. U svakom slucaju, maramice predstavljaju dio nase historije i starih obicaja. Iako su sve manje popularne, lijepo ih je vidjeti na svadbama i prisjetiti se starih vremena kad je sve bilo puno jednostavnije. Ili se to nama u danasnjim vremenima samo tako cini. :)


Iren@
Slike via 

No comments:

Post a Comment