Monday, September 10, 2012

Maramice i cvjetici za kicenje svatova - stari obicaji i nova vremena

U doba kad su vjencanja bila mala i skromna, svatovi su se kitili sa maramicama koje su majke i kcerke pripremale cak godinama prije vjencanja. Nana mi je pricala da je kao djevojcica skupljala maramice pa kad je stasala u mladu djevojku, okupila bi se sa drugaricama da izvezu cvjetne ukrase dok se druze. Porodice nisu bile u mogucnosti da rasipaju i kupuju cvjetice i druge ukrase pa su maramice postale simbol vjencanja i kicenja svatova.

Thursday, August 9, 2012

Biseri su simbol vjencanja - ili to vise nije u modi?

Biseri su godinama tradicionalni simbol vjencanog nakita. Mislim da je jos tako. Draga i cesto naslijedjena uspomena od mame ili nane (bake), uvijek su na neki nacin predstavljali odrastanje i stupanje u svijet odraslih.

Sjecam se da sam kao dijete krisom ulazila u maminu sobu i sepurila se ispred ogledala, oko vrata drzajuci ogrlicu sa tri niza bisera. Nestabilno stojeci u maminim cipelama sa visokom petom, zamisljala sam kako cu jednog dana biti bas kao i ona...

Tuesday, August 7, 2012

Zasto izabrati buket za vjencanje od umjetnog cvijeca

Dan vjencanja prodje brzo. Puno se stvari desava odjednom i pola ih zaboravimo. Da nije bilo slika i video snimka, ja ne vjerujem da bih se sjecala puno detalja tog predivnog dana.

Po prirodi volim cuvati sitnice vezane za vazne dogadjaje i bas zbog toga sam odlucila da imam dva buketa - jedan za sebe i jedan za bacanje na svadbi. Jos uvijek cuvam svoj buket i svaki put kad ga vidim, zastanem i nasmijem se.